Spiralista - Články

Články

Covid vs. cvičení Spirální stabilizace

Zlepšuje cvičení Spirální stabilizace imunitu? A jak se dá zmírnit postcovidový syndrom? Zeptali jsme se zakladatele metody cvičení Spirální stabilizace, MUDr. Richarda Smíška.


Po prodělání nemoci covid 19 se u spousty lidí objevuje tzv. postcovidový syndrom. Stěžují si na bolesti zad, zvýšenou únavu, málo energie. Může mít covid přímo vliv na bolesti zad?

Každá virová chřipka, včetně covidu, ovlivňuje funkci mitochondrií v našem těle. Mitochondrie jsou membránově obalené organely, v kterých díky procesu buněčného dýchání vzniká energie pro veškeré reakce v buňce. Tedy zjednodušeně řečeno, když se naše tělo dostane do napětí, mitochondrie jsou zodpovědné za to, že nám ho v těle uvolňují. Toto uvolnění ale vyžaduje velké množství energie a pokud jsou mitochondrie jakýmkoliv virem poškozené, tato energie tělu potom chybí. Svalové napětí tedy zůstává neuvolněné a to způsobuje právě bolesti zad, únavu, špatnou náladu. Proto jsme po chřipce vždycky ztuhlí a je potřeba to postupně uvolňovat a procvičovat. Do uvolněného svalu totiž začne proudit krev a tím pádem i energie a to ovlivňuje nejen naši fyzickou stránku, ale i tu psychickou.

Dá se pravidelným cvičením ovlivnit to, že průběh onemocnění bude mírnější?

Člověk, který je fit po té fyzické i psychické stránce, se s virem popere mnohem lépe. Po prodělání nemoci je potřeba do těla dostat tu životní energii a ten kdo ji bude mít a každý den na tom pracovat, bude mít větší šanci na to, že ta chřipka nebo jakákoliv nemoc bude mít snazší průběh nebo se mu úplně vyhne. Ztuhlé svaly a tělo rozhýbeme ideálně tak, že je budeme postupně uvolňovat a zároveň také posilovat, na což je ideální právě Spirální stabilizace. Při cvičení zabírá malá síla (uvolnění a posílení) a cviky jsou vymyšleny tak, že si cvičením protáhneme všechny svaly celého těla během nějakých deseti, patnácti minut. Toto komplexní uvolnění a protažení všech svalových řetězců má pak samozřejmě pozitivní vliv pro naše další fungování. Samozřejmě můžou nastat výjimky a nemoc může postihnout člověka, který je úplně zdravý a zanechat na něm trvalé následky.

Jedním z nepříjemných příznaků covidu je dušnost, která může také přetrvávat i dlouhé týdny po prodělání nemoci. Jak se dá pracovat s tímto?

Důležitá je práce s dechem. Při cvičení Spirální stabilizace dochází k obrovskému pohybu hrudníku. Tím, že toto cvičení vychází z přirozené chůze, dáváme tělu možnost pracovat v přirozeném pohybu a zatěžovat tak srdce a plíce postupně. Proto tuto metodou mohou cvičit i třeba lidé s poruchou plic, nebo ischemickou srdeční chorobu. Když se naučíme správně dýchat, plíce se dostatečně zvětšují a dostane se nám do nich více kyslíku. Také srdce má více prostoru pro pohyb, je dobře okysličené a lépe pracuje. Proto při cvičení Spirální stabilizace klademe důraz na dech, kterým si můžeme do některých pozic pomoct a v jiných nám naopak dech pomůže k uvolnění zablokovaného místa. Dech je tedy nedílnou součástí této metody. 

Pandemie covidu přinesla kromě samotné nemoci i sekundární zdravotní problémy, vyplývající právě z nedostatku pohybu. Projevuje se to nějak například u vás v ordinaci?

Ano, v období pandemie covidu jsem nejen já, ale i moji kolegové fyzioterapeuti, zaznamenal zvýšený počet pacientů se skoliózou, a to především u dětí. Skolióza je v dnešní dětské populaci stále větší problém, hromadí se nám těžké skoliotické křivky a zhoršují se velmi rychle. A to jde vlastně ruku v ruce i s kardiovaskulárními problémy a obezitou. A to platí samozřejmě nejen u dětí, ale i u dospělých nebo seniorů. U seniorů můžeme kromě nedostatku pohybu v poslední době pozorovat i častější odloučení od rodiny, omezení kontaktů a to samozřejmě po té psychické ani fyzické stránce tomu člověku nepřidá.

Je tedy nějaký recept na to, jak se udržovat v kondici, i v tom pokročilém věku?

Řeknu vám příklad od jedné mojí kolegyně z Německa, která tam cvičí Spirální stabilizaci. V Německu proplácí toto cvičení pojišťovna a každý důchodce má možnost chodit pravidelně a zdarma cvičit. V jejím kurzu se průběžně vystřídalo asi 1200 lidí, kteří chodí cvičit každý den jednu hodinu, plus pak na kratší procházky. No a tahle cvičitelka po nějaké době pozorování svých pacientů přišla s tím, že za poslední 2 roky neměli jediného pacienta, který by skončil kvůli covidu v nemocnici a obecně těch nakažených bylo velmi málo, nebo měli opravu mírný průběh. Takže recept je jasný, pravidelný pohyb je opravdu důležitý a naučit se správné spirálně stabilizované chůzi, chodit denně na procházky a pracovat s dechem. 

A je něco, čím se kromě cvičení udržujete fit vy?

Já třeba chodím doma už několik let naboso, ono i cvičení Spirální stabilizace se provádí bez obuvi, umožňuje to intenzivnější propojení právě těch svalových řetězců a lepší koordinaci. Navíc zespodu chodidla se nachází spousta akupresurních bodů, které jsou pak tím chozením naboso přirozeně stimulovány. A jako svalové řetězce, všechno je propojeno se vším, takže dobrá fyzická kondice přináší i pozitivní mysl a tu bychom si - obzvlášť v dnešní době - měli uchovat.

zpět