Spiralista - Články

Články

Jak vybrat batoh do školy?

Batoh jako riziko skoliózy 

Nošení batohů a školních tašek je obecně rizikovým faktorem pro vznik skoliózy. Batohy jsou většinou velké, těžké a nutí děti k předklonu. Při chůzi se tak tělo dostává do nepřirozené pozice, kdy má dítě hlavu předsunutou dopředu, ramena jsou shrbená a zátěž je na přední části chodidel. Paže se pak díky velkému batohu nepohybují za tělo a nedochází tak k přirozenému zapažování při osovém vyrovnaném držení těla. To vše jsou rizikové faktory pro vznik vadného držení těla, skoliózy nebo pro zhoršení skoliotické křivky. Pokud k tomu ještě přidáme statickou zátěž v podobě několikahodinového sezení v lavici a jednostranné přetížení při psaní jednou rukou, je velká pravděpodobnost vzniku svalových disbalancí, vadného držení těla, bolestí zad, hlavy a nebo třeba častější únavy. 

Ideální by samozřejmě bylo, kdyby děti žádnou zátěž na zádech nosit nemusely a těžké učebnice by nahradily online výukové materiály. Zatím to tak bohužel není, proto je důležitá jak prevence, tak kompenzace nesouměrného přetížení svalů. Když má dítě jako jediný pohyb cestu do školy s těžkým batohem na zádech a pak několik hodin sedí v lavici a večer doma u počítače či televize, neudělá to s jeho zády nic dobrého. Proto je důležité nedostatek pohybu doplnit procházkami, vhodnou sportovní aktivitou a eliminovat z běžného života nevhodné návyky, jako je třeba nošení těžkého batohu. Naštěstí už ale existují batohy, které jsou zdravotně méně závadné a bezpečnější i pro ta nejkřehčí záda malých školáků.


Jak by měl vypadat ideální batoh?

Až budete pro své dítě vybírat školní batoh, měl by mít především nízkou hmotnost. Nezapomeňte, že na dítě působí gravitace a k jeho váze musíte přičíst i váhu batohu, učebnic, svačiny, přezůvek a dalších nezbytností v něm. Nejlepší je tedy vybrat co nejvíce odlehčený, který má pevná záda. Dále by měl mít bederní a hrudní pás a vykrojení ramenních popruhů v okolí trapézů. Tyto fixační prvky zajistí rovnoměrné rozložení hmotnosti a správnou fixaci batohu na zádech. 

 

  • nízká hmotnost
  • bederní pár
  • hrudní pás
  • pevná záda
  • vykrojení pro trapézové svaly 

 

Kromě toho je také důležité naučit děti, jak batoh správně nosit, tedy naučit je zapínat si oba dva popruhy a těžké učebnice dávat do zadní kapsy batohu aby bylo těžiště batohu co nejblíže trupu. 


Doporučení MUDr. Smíškové

„Měla jsem možnost vyzkoušet batohy Bagmaster přímo na svých vlastních dětech a musím říct, že mě mile překvapily. Nejen co se designu týče, ale hlavně to, jakým způsobem batohy při plném zatížení rozloží váhu obsahu. Hodně dělá bederní pás, bez kterého nutí těžký batoh děti do předklonu a přetěžuje ramena a šíji. Batoh bez zapnutého bederního pásu není pro dětí zdravý batoh. Ale ne každý batoh s „bederákem" můžeme označit za zdravý batoh pro děti. Bederák sice přenese váhu na pánev a uleví tak zádům, neméně důležitý je ale taky hrudní popruh, který drží popruhy u sebe a pomáhá tak dětem držet při chůzi napřímenou postavu. Popruhy navíc padnou dětem přesně do ramenní jamky, a nedráždí tak trapézy, což je ze zdravotního hlediska přesně tak, jak by to mělo být. 

Vždy je také potřeba myslet na to, že váha plného batohu by se měla v ideálním případě rozprostřít v podstatě okolo celého trupu dítěte. Správné postavení popruhů, dopnutí bederního a hrudního pásu jsou skvělými pomocníky, ovšem je potřeba si dát záležet také na tom, aby byl obsah batohu co možná nejvíce přitlačen na záda dítěte. V tomhle mě batohy od Bagmaster vyhovují, protože mají speciální zadní kapsu na těžké učebnice, ergonomicky tvarovaná záda a také jsou velmi lehké. V porovnání s ostatními batohy s robustním molitanovým polstrováním, které se mi dostaly do ruky, patří batohy od Bagmasteru k těm s nejnižší váhou. Můžu je tedy určitě doporučit!"

zpět